I juni i år fikk fylkesbiblioteket en henvendelse fra en av norsklærerne ved Heimdal videregående skole som ønsket å få tips til gode nettsteder om særemne i norsk, om språk og litteratur og om språkhistorie. Dette endte med et hyggelig besøk på fylkesbiblioteket av læreren og klassen hennes. Læreren hadde først en time med klassen der hun gikk igjennom deler av litteraturhistorien fra ca 1850 og fram til i dag. Etterpå var det fylkesbiblioteket som tok over undervisninga og snakket om gode nettsteder for å finne tips til tema å skrive særemne om. Videre viste vi dem nettsteder om språk og litteratur og språkhistorie. Dette var en unik mulighet for oss til å snakke om kildekritikk til ungdommer så vi la også inn en snutt om
Wikipedia og
Store norske leksikon. Etter at Store norske ble lagt ut gratis på nettet så har det blitt veldig lettvint å dobbeltsjekke opplysninger som man finner på internett opp mot et kvalitetssikret oppslagsverk. Artig å høre hva ungdommer tenker om Wikipedia og gjøre dem oppmerksom på at det også finnes andre leksikon gratis tilgjengelig på nettet.
Etter som vi er bibliotekarer så måtte vi også vise fram websøket vårt! Elevene må jo få kjennskap til at det går an søke i samlingene våre uansett hvor de måtte befinne seg i verden, bare de har datamaskinen tilgjengelig :-)
Vi viste også andre måter å søke etter bøker på i Ønskebok.no.
Til slutt viste vi fram de digitale spørretjenestene Biblioteksvar, Skolenetts svartjeneste i norsk, Bokhylla.no og presenterte Litteratursiden.no som er planlagt åpnet i 2010.
Lenkene som ble presentert på denne happeningen må gjerne gjenbrukes av andre!
Hvis dere synes de er relevante så kan dere gjerne sende lenken videre til norsklærerne på skolene deres:
Nyttige nettsteder til særemne i norsk
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar